skip to Main Content
De Gevaren Van Uitdroging

De gevaren van uitdroging

Super hydratie

Weet je dat in 2017 een voetbalcoach van de Universiteit van Texas een op urine gebaseerde ‘Longhorn Football Hydration Chart’ heeft gemaakt, die spelers met gele urine bestempelde als ‘egoïstische teamgenoten’ en mensen met bruine urine als ‘slechteriken’. Deze “hydratie shaming” -praktijk is doordrongen van sporten op de middelbare school, waardoor een sportcultuur wordt gestimuleerd die superieure prestaties gelijkstelt aan superieure hydratatie. Uitdroging is nog steeds een groot probleem in de sport.

Gevaren

Nu de meeste coaches en atleten bekend zijn met de gevaren van uitdroging, vooral tijdens hete praktijken. Het is echter ook belangrijk om de gevaren van overhydratie te begrijpen – een medische aandoening die bekend staat als inspanningsgerelateerde hyponatriëmie. Hyponatriëmie wordt veroorzaakt door te veel water of sportdranken te drinken, waardoor het bloedzoutniveau onder het normale bereik wordt verdund. Elke plotselinge daling van het zoutgehalte in het bloed, van meer drinken dan het lichaam kan uitscheiden, kan ervoor zorgen dat alle cellen in het lichaam opzwellen. Zwelling van de hersenen door hyponatriëmie kan hoofdpijn en braken veroorzaken, terwijl zwelling van de spiercellen hele lichaamsspierkrampen kan veroorzaken.

Voorkomen

Met onze combinatie van sensoren en diepgaande algoritmen is het mogelijk om overhydratie te meten en de gevaren te voorkomen die overhydratatie kan veroorzaken. Het voorkomt ook de gevaren van uitdroging door een signaal naar de sporter te sturen op het moment dat hij of zij zou moeten drinken volgens de loop van de impedantie en de inspanning tijdens de wedstrijd of training

Duursporten

Onderzoek toont aan dat dit gevaar vooral optreedt tijdens uithoudingsvermogen. sporten zoals fietsen, hardlopen, schaatsen en zwemmen. Duursport is een verzamelnaam voor sporten op de lange termijn. Dit betekent langer dan, en in één stuk, de helft tot enkele uren oefening. Wat je eet en drinkt, heeft een grote invloed op je prestaties als uithoudingsatleet. Over het algemeen is het erg belangrijk om aandacht te schenken aan de tijden dat je eet of drinkt. Duursporters hebben hier vaak moeite mee. BodyGraph wil hier op reageren door een product te ontwikkelen dat de sporter hierin kan ondersteunen.

Back To Top