skip to Main Content
Het Gevaar Van Uitdroging

Het gevaar van uitdroging

Optimale hydratatie

Wist je dat in 2017 een American Football coach aan de universiteit van Texas een grafiek introduceerde op basis van urinemonsters? Hij noemde het de “Longhorn Football Hydration Chart,” op basis waarvan spelers met lichtgekleurde urine “egoïstische teamgenoten” werden genoemd en degenen met donkere urine als “stommelingen”. Dit soort praktijken waarin onvoldoende drinken bij het sporten belachelijk wordt gemaakt, is inmiddels normaal geworden op Amerikaanse high schools. Het stimuleert een sportcultuur waarin topprestaties worden gelinkt aan een perfecte vochtbalans. Uitdroging is nog steeds een groot probleem in de sport.

Gevaren

Inmiddels zijn de meeste coaches en sporters wel op de hoogte van het gevaar van uitdroging, vooral in warme weersomstandigheden. Het is echter minstens zo belangrijk om te snappen wat te veel drinken tijdens het sporten teweeg kan brengen – iets wat in medische termen sport-gerelateerde hyponatriëmie wordt genoemd. Hyponatriëmie wordt veroorzaakt door te veel drinken, water of sportdrank, waardoor het zoutgehalte in het bloed tot onder normale waarden daalt. Een plotselinge daling in het natriumgehalte door meer te drinken dan het lichaam kan uitscheiden, kan zwelling van lichaamscellen veroorzaken. Zwelling van de hersencellen door hyponatriëmie kan tot hoofdpijn en overgeven leiden, en zwelling in de spieren tot algehele verkramping.

Preventie

Door de combinatie van sensoren en deep-learning algoritmes kan het vochtpeil nauwkeurig gemeten worden en hyponatriëmie worden voorkomen. Tegelijkertijd wordt de atleet ook aangespoord om te drinken wanneer uitdroging dreigt.

Duursporten

Uit onderzoek blijkt dat bovengenoemde risico’s vooral optreden bij duursporten als wielrennen, hardlopen, schaatsen en zwemmen. Duursport is een verzamelterm voor een individuele sport waarbij de grote spiergroepen van een atleet een langdurige, sub-maximale, inspanning moeten leveren. Dit kan een half uur zijn, maar ook enkele uren, zonder rustmomenten. Wat je eet en drinkt tijdens deze inspanning heeft grote invloed op je prestaties. Duuratleten hebben vaak moeite met het bepalen van het juiste moment om te eten of te drinken. BodyGraph kan hen daarbij helpen door het ontwikkelen van een product dat daarop anticipeert.

Back To Top