skip to Main Content
Data Verzameling In De Dagelijkse Sportpraktijk

Data verzameling in de dagelijkse sportpraktijk

Data in sport

Wat betekent sportdata voor de dagelijkse sportpraktijk?
Veel van de huidige apps en armbandjes maken nog te weinig gebruik maken van persoonlijke informatie. Apps en bandjes worden regelmatig verkocht of belanden in de prullenbak. Dit komt omdat deze producten niet goed in spelen op de wensen van de gebruiker. Trends laten wel zien dat er steeds meer met data wordt gewerkt. Echter, wordt er nog te weinig mee gedaan. Juist deze data kan worden gebruikt om gericht te coachen.

Blessures

Data kan niet alleen gebruikt worden om sporters gericht te motiveren, maar ook om blessures te voorkomen. Dit geldt ook voor cyclische sporten. Cyclische sporten zijn sporten waarbij je zo snel mogelijk van A naar B moet. Hierbij kan data een grote rol spelen in het voorkomen van blessures. Omdat deze sporters een groot aantal keer per week trainen, wordt de kans op blessures vergroot. Het afstemmen van trainingen en rustmomenten kan mogelijk worden gemaakt door gebruik te maken van data.

Nieuw

Het gebruiken en bijhouden van data in de sportwereld is relatief nieuw. Het lijkt soms dat dit al jaren wordt gedaan, maar dat is niet zo. In het professionele voetbal is dit een recente ontwikkeling. Drie jaar geleden werd Manchester City kampioen in de Champions League. Die club zei dat het kwam omdat ze de data van de trainingen en wedstrijden hadden geanalyseerd.’

Wearables kunnen bijvoorbeeld helpen om spelers in het veld te volgen. Deze worden steeds geavanceerder en worden zelfs geïntegreerd in spelersuniformen! Coaches kunnen de vermoeidheids- en hydratatieniveaus van spelers al controleren. Dit doen ze aan de hand van een Body Impedance Analysis (BIA) weegschaal. Naarmate de wearables slimmer worden, zullen ook de veiligheid en prestaties van spelers worden gevolgd, geanalyseerd en worden verbeterd.

Back To Top